StoryEditor

Koniec manuálnych prevodoviek? Audi ich prestáva vyrábať pre luxusné autá

14.11.2011, 23:00
Autor:
stlstl
Audi prestáva na európskom trhu dodávať manuálne prevodovky do špičkových modelov. Prekvapením však je, že v USA ponechá v ponuke aj klasický 6-stupňový manuál.

Motoristický svet sa v zásade delí na milovníkov automatických prevodoviek alebo ich odporcov. Ak patríte k tej druhej skupine a uvažujete o kúpe nového Audi S4 alebo S5, toto bude pre vás smutná správa: Audi prestáva v Európe dodávať manuálne prevodovky do svojich špičkových modelov S4 a S5 a ponecháva jedinú možnosť. Tou je S-tronic, alebo teda DSG ako ho poznáme v iných VW autách. Najviac zarážajúca je informácia, že Audi na americkom trhu ponechá v ponuke aj klasický 6-stupňový manuál. Zatiaľ však oficiálny zdroj nepotrvdil zámer svojho rozhodnutia.

S výnimkou predošlej generácie BMW M5 a M6 si nepamätáme, žeby rovnaké auto dostalo v USA možnosť manuálu aj automatu, ale v Európe len automat. Situácia bola väčšinou opačná. Tak ako za všetkým, aj tu bude pravdepodobne dôvodom snaha o znižovanie nákladov. Je dosť možné, že dopyt po manuáloch v týchto športových autách klesol na minimum a tak je lacnejšie pre automobilovú spoločnosť úplne vypustiť túto možnosť zo svojej ponuky. Aj keď takáto možnosť je otázna z hľadiska produkcie.

Druhým dôvodom môže byť snaha odlíšiť sa od konkurencie a dávať do vrcholovej ponuky už len "high-tech" náradie. Takáto možnosť je však viac diskutabilná. Pri automobile Nissan GT-R je automat absolútna novinka a len ťažko by si ho bolo možné predstaviť s klasickým manuálom. 

Pripravené v spolupráci s:

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 22:11